heftruckservice_joris_bultynck

Heftruck onderhoud

Het is voor de levensduur van de truck en de veiligheid belangrijk dat er regelmatig een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Hoe vaak een onderhoudsbeurt nodig is, is afhankelijk van de inzet.

Onderhoud checklist
Tijdens een onderhoud wordt alles nagezien om je zo op de hoogte te houden en onnodige kosten te voorkomen:

 • Nazicht remmen
 • Ophanging en schokdempers
 • Koelvloeistof van de motor
 • Staat van de batterijen
 • Servo-olie
 • Remolie
 • Bandenspanning en slijtage
 • Nazicht lichten
 • Smeren van scharnieren
 • Staat van de heftruck (roest en vuil)
 • Staat van de uitlaat
 • Verversen motorolie

Het onderhoud van een diesel heftruck

Het is van harte aangeraden om je Diesel en LPG heftrucks aan enkele dagelijkse checks te onderwerpen. Zo dient je bijvoorbeeld dagelijks te controleren of alle onderdelen nog normaal functioneren, er geen beschadiging is aan wielen en banden, olie- en brandstofpeil controleren en bijvullen indien nodig. Na gebruik is het ook aangeraden om de truck schoon te spuiten met een hogedrukreiniger op lucht, stoom of water.

U kunt zich misschien moeilijk voorstellen dat kleine stofdeeltjes ernstige problemen bij uw heftruck kunnen veroorzaken. Toch is dit het geval. Wanneer de motor van uw heftruck verstopt raakt met stof, betekent dit doorgaans weinig goeds. Zo verslijt de motor sneller en zorgt het stof na verloop van tijd voor slijtage van de lagers, zuigers, cilinders en kleppen. De motor is dan meer vatbaar voor defecten en meer onderdelen moeten vervangen worden. Dit brengt dan weer onnodige kosten met zich mee.

Ook uw brandstofverbruik wordt beïnvloed. Hoe meer stof, hoe minder lucht bij de motor kan komen. Brandstofverbranding kan hierdoor problematisch worden, wat kan leiden tot een toename van de schadelijke uitstoot. De olie kan ook vervuild raken, met schade aan de motor tot gevolg.

Naast deze dagelijkse checks, raden we u ook aan om minstens een keer per week rond de machine te wandelen en alle smeerpunten te doorsmeren met een vetpomp om vroegtijdige slijtage te voorkomen.

Heftruck_jorisbultynck

Elektrische heftruck en batterij onderhouden

Bij een electrische heftruck gelden de zelfde controlles als bij een diesel of LPG truck. Daarnaast dient echter ook de batterij geregeld gecontroleerd te worden. De batterij in een heftruck is vergelijkbaar met die in een personenwagen, maar dan veel groter en zwaarder. Aangezien de heftruck wordt aangedreven door deze accu, dient die ook veel vaker te worden nagekeken en onderhouden.

Indien de batterij 80% van haar nominale capaciteit ontladen is, hoort u de batterij pas op te laden. Probeer dit zo goed mogelijk te respecteren, want wanneer u de batterij te vaak onnodig oplaadt, kan de levensduur van de batterij afnemen.

Naast deze frequente ladingen, zijn er ook de compensatieladingen, die eventuele tekorten tijdens de frequente ladingen compenseren en de dichtheid van de accu op peil houden. Doe dit maximum één keer per maand en enkel wanneer u merkt dat de zuurdensiteit van uw batterij is gedaald.

Onderhoud nodig? Maak hier je afspraak.